Thor Heyerdahl, De Held van de Kon Tiki

Maandag, 18 september 2017

Noorwegen is trots op haar helden. Zo heeft Roald Amundsen aan het begin van de vorige eeuw als eerste de Zuidpool bereikt en heeft hij meerdere expedities meegemaakt naar de noordelijke ijszeeën. Fridtjof Nansen heeft als eerste rond 1880 Groenland doorkruist. Een andere Noorse held was Thor Heyerdahl. Hij kreeg wereldfaam door zijn reis met de Kon-Tiki, een vlot waarmee hij van Zuid Amerika voerde naar Polynesië. Noorwegen vond deze helden en alles wat ze gedaan hadden zo belangrijk en spectaculair dat er in Oslo speciale musea zijn gebouwd ter ere van hen. Thor Heyerdahl leefde van 1914 tot 2002.

Kon-Tiki
Thor Heyerdahl verbleef een tijd in Polynesië en raakte daar gefascineerd door het idee dat de Polynesische inboorlingen oorspronkelijk afkomstig zouden zijn uit Zuid Amerika. Dit idee ontstond doordat een bewoner van Polynesië tegen Thor Heyerdahl had gezegd dat Tiki, een mythologisch Polynesisch figuur, de Polynesische mensen had gebracht van overzee. Thor Heyerdahl vroeg zich toen af waar ze dan vandaan waren gekomen. Het viel hem op dat de winden in de Stille Ocean meestal van oost naar west gingen en ook de zeestromingen datzelfde patroon volgden. Het idee was bij Thor Heyerdahl geboren dat de bewoners van Polynesië op boten of vlotten van het Zuid Amerikaanse vaste land waren overgestoken naar de Polynesische eilanden. Thor Heyerdahl wilde vervolgens bewijzen dat zo een overtocht mogelijk was geweest. De voorbereidingen voor de reis van de Kon-Tiki waren begonnen.

Geen wetenschappelijke steun
Thor Heyerdahl kreeg weinig steun voor zijn idee. De theorie was gangbaar dat de Polynesiërs uit Zuidoost Azië waren gekomen. Hij moest wel financiële middelen bij elkaar verzamelen voor de expeditie, maar kon ze dus niet vanuit de wetenschap verwachten. Toch lukte het Heyerdahl voldoende geld bij een te krijgen. Hij wist ook een bemanning te vinden om met hem mee te gaan op de lange tocht over de oceaan. In april 1947, met groot ceremonieel, begon zijn reis naar Polynesië. De tocht duurde enkele maanden en kende veel ontberingen, maar ook momenten van rust en windstilte. Toch lukte het Thor Heyerdahl en zijn reisgenoten in augustus een koraaleiland in Polynesië te bereiken. Het vlot werd wel door een koraalrif zwaar beschadigd. Zijn reis werd wereldnieuws. Hij werd zelfs door President Truman op het Witte Huis ontvangen. Hij heeft zelf in 1950 een boek geschreven dat een bestseller werd. Ondanks dat het lang geleden gebeurde spreekt zijn avontuurlijke tocht nog steeds tot de verbeelding. In 2012 is er nog een Noorse film over de Kon-Tiki gemaakt die over de hele wereld bekendheid kreeg.

Geen bewijs
Wat Thor Heyerdahl met deze reis precies bewezen heeft blijft onduidelijk. Dat Zuid Amerikaanse bewoners deze reis ook werkelijk gemaakt hebben is niet aangetoond.

De fjorden van Oslo
In het museum in Oslo is een replica te zien van de Kon-Tiki. Je krijgt in het museum een goed beeld van waar de bemanning van de Kon-Tiki tijdens de reis mee te maken kreeg. Het museum ligt op een eiland vlak bij Oslo en er gaan regelmatig boten naar het museum. Het is dan gelijk de moeite waard een tocht te maken langs de fjorden van Oslo.



Linksonder zijn de museumgebouwen te zien van de poolreizen van Roald Amundsen, links, en het rechtergebouw het Kon-Tiki museum. Rechts een replica van de Kon-Tiki waarmee Thor Heyerdahl zijn tocht voerde





Hans Willering
Freelance tekstschrijver


Meest recente columns



Meest recente diversen



Meest recente foto's



Meest recente publicaties